Maryam (27) werd als Palestijnse geboren in een gezin dat het vluchten niet vreemd is. Haar grootouders vluchtten in 1948 vanuit Palestina naar Syrië. Vervolgens verhuisde haar vader naar Saoedi-Arabië voor werk, waar hij haar moeder ontmoette en Maryam werd geboren. Het gezin ging terug naar Syrië. Maar waar ze ook waren, ze waren altijd buitenstaanders.
Zonder Syrische paspoorten werd het als Palestijnen te gevaarlijk in Syrië. Daarom besloot het gezin in 2014 te voet naar Turkije te vluchten. Maryam was toen 19 jaar oud. Vanuit daar vertrokken ze per boot richting Europa. Ze zaten zeven dagen op zee, in een overvolle boot. Maryam kan zich amper iets herinneren van die tocht. Haar moeder kon haar navertellen dat ze bijna niks te eten hadden, omdat de boot dat gewicht niet aan zou kunnen.
Aangekomen in Italië, zijn ze vervolgens naar Nederland gereisd. Na de inburgering kreeg ze een Nederlands paspoort. Voor het eerst voelde ze zich echt burger van een land. In Syrië had ze als Palestijnse minder kansen en moest ze zich bijvoorbeeld uitschrijven voor haar studie geneeskunde.
Ze is trots en dankbaar dat ze nu in Nederland voor het eerst in haar leven kan stemmen, kan reizen en dat ze wordt beschermd door de overheid. Bovendien ontmoette ze haar man Jeroen hier. Ze zijn een pasgetrouwd stel en nu vier jaar samen.
Ondanks dat haar ervaringen niet makkelijk voor haar waren, vindt Maryam het belangrijk om open haar verhaal te delen. Ze merkt dat sommige mensen erg weinig over het vluchtelingenthema weten en een negatief oordeel hebben. “Ik vind het belangrijk om die mensen te laten weten wat de redenen zijn dat ik hier ben en dat ik serieus een toekomst op wil bouwen. Laten we met elkaar omgaan en luisteren naar elkaar als gelijke mensen. Ik ben gewoon Maryam, dat is het belangrijkste.”